FLACARP - това ли са най-добрите сигнализатори от висок клас на достъпна цена?

 

 

Томаш Флайзар (Tomáš Flajzar), бившият собственик и основател на марката FLAJZAR, който напусна компанията преди шест години, реши да се върне в бранша. През 2020 година той излиза на пазара с новата си марка FLACARP, която има за цел да предложи електроника за риболовци, залагайки на фунционалност, здравина и надежност!
Както подсказва името FLACARP, то е създадено чрез комбиниране на фамилното име на основателя (Flajzar) и английското "Carp", което показва фокуса - върху шарана.

 

 

Какво разказва самият той:

„Не се интересувам от производството на сигнални устройства, които са подобни на тези на пазара. Целта ми беше да разработя наистина най-добрите продукти, които могат да бъдат намерени в този сегмент. Цялото производство и разработка е в Чешката република, защото това може не само да гарантира високо качество на продукта, гъвкав отговор на изискванията на клиентите, но особено да осигури качествени услуги под формата на личен подход и бързо обслужване. "

 

 


Сигнализаторите са разработени директно от Томаш Флайзар - от избора на материали, избора на най-добрите компоненти, до разработването на софтуер, на база на който „работи“ цялото сигнално устройство. В края на статията, може да намерите интересни клипове, свързани с продуктите FLACARP, включително и да „погледнете“ в работилницата на Томаш Флайзар.

 

 


Какво отличава новите ни продукти от много конкуренти и защо да изберете именно FLACARP?


1) Невероятна здравина на материалите: корпусът не се напуква, не залепва след време! Много издръжлив материал и специална конструкция гарантират висока якост. Може да намерите видео с тест на корпуса, от самият г-н Флайзер малко по-долу.
2) Уникално разпознаване на линията: сигнализаторите FLACARP са много чувствителни, като може да засече дори най-финното движение на рибата – от 1,4мм до 14см! Да, правилно прочетохте. Наличен е широк набор от настройки за чувствителност.
3) Батериите - обикновени и леснодостъпни! Вече не е нужно да търсите нетипични батерии, защото сигналнизаторите FLACARP използват напълно обикновени батерии LR03 (AAA). Те издържат значително по-дълго от слабите 9V батерии. Може да използвате едни батерии до няколко години, в зависимост от интензитета на използване и качеството им. От къде да намерим батерии? Почти навсякъде, можете да си купите на всяка бензиностанция, и то на много ниски цени.
Интелигентен режим на пестене на енергия: индикаторът непрекъснато проверява състоянието на батериите и в момента, в който установи, че капацитетът на батерията е паднал под опасна граница, няма да изключи напълно и да ви остави без сигнализация! Намалява яркостта на светодиодите, намалява интензивността на звука и пренасочва енергийните потоци към най-важното - сигнал към приемника. Така светодиодите и звукът са леко намалени , но сигналът все още е надеждно прехвърлен на вашият приемник. Тази функция удължава живота на батерията с до 10% (приблизително 20 дни - в зависимост от типа батерия, състоянието и температурата). Подобна функция на енергоспестяващия режим имат мобилните телефони.
Сигнализиране за състоянието на батерията: подобрена сигнализацията за изтощени батерии, така че да сте информирани предварително за непосредствената необходимост от подмяна на батериите. Просто натиснете бутона и ще видите текущото състояние на батерията - веднага знаете какво правите, дали да замените батериите или да използвате батериите още един излет.
Не на последно място - лесна подмяна на батерията - не се нуждаете от отвертка за подмяна на батериите и сигнализаторите няма да се разпаднат след отваряне! Просто отвъртете гайката на конектора, свалете внимателно задният капак и сменете батериите.
5) Уплътненията - перфектната защита срещу дъжд и влага се осигурява от 6 уплътнения: защитени са ролката, всички бутони, LED прозореца и отделението за батерията.
6) Метална ос на ролката: ролката не се "пече" по време на бързо развиване, защото е снабдена с метална ос. Това елиминира риска от изтъркване и неправилна индикация при интензивна употреба.
7) Невероятен обхват с приемника (до 1,5км при идеални условия) който добре преодолява дори неравен терен и диги. Отново, малко по-долу може да намерите и видео с тест на обхвата.
8) Интуитивна работа – сигнализаторите FLACARP използват механичен превключвател за включване и изключване на детектора, а не бутон. Просто и ефективно решение. Ясна позиция за включване, ясна позиция за изключване. Това гарантира, че детекторът не се изключва по време на удари, какъвто е случаят с някои бутонни сигнализатори.
9) RGB контрол: просто задайте RGB цвят и LED яркост от нулева до максимална светлина.
10) Дискретен режим – със сигнализаторите FLACARP можете да изключите звука и осветлението през нощта. Светлинната индикация ще се появява само на вашия приемник, който можете да включите в режим вибрацията и да изключите звука.
12) Защита от кражба: когато някой изключи сигнализатора, докато приемникът е включен, то на приемника се изпраща сигнал. Така ако някой се приближи до вашите детектори и ги изключи с цел кражба, ще чуете сигнал на приемника.
13) Възможност за свързване на до 12 FLACARP устройства към станцията! Защо толкова много, когато използвате само два или три сигнализатора? Защото FLACARP разработват интересни аксесоари за вас, които ще можете постепенно да свържете към приемника. Например, повече датчици за охрана на мястото за риболов.
14) Освен за получаване на зувковия и светлинния сигнал от сигналзиаторите, приемникът FLACARP може да се използва и за управление на LED къмпинг лампите FLACARP FL5. Mожете да контролирате до 4 лампи FLACARP с един приемник.
15) Гаранция за съвместимост - продукти, закупени от самото начало, могат и ще могат да комуникират с всички аксесоари, които FLACARP произвежда или ще произвежда занапред. Независимо дали става въпрос за светлини или аларми, дори след година, след две или пет години... Tака че ако сте доволни от сигнализаторите, няма да ви принуждаваме да купувате и да плащате нови.
16) FLACARP са тук за ВАС - почти 30 години опит, чешка компания, чешки сервиз, скорост и полезност...

 

Но нека надникнем какво всъщност е създал г-н Флайзер...

 

Основните продукти, предназначени за този сезон, са сигнални устройства FLACARP F1, F2 и F3, както и къмпинг LED лампата . Скоро (през май 2021г.) се очаква и датчик за вижение, който ще може да се синхронизира с останалите продукти.


Започваме с F1 – флагманът на марката! Това е най-висок клас сигнализатор с всички нужни функции.

 

Налични в комплекти:
- 2+1 в кутия и с 6 алкални батерии
- 3+1 в кутия и с 8 алкални батерии
- 4+1 в кутия и с 10 алкални батерии

Не забравяйте, че може да пазарувате и на лизинг чрез TBI, изцяло онлайн, с бързо одобрение!


На пръв поглед може да изглежда, че този сигнализатор е скъп. Но ако преизчислите инвестицията си към броя на сезоните, когато този сигнализатор ще ви служи надеждно, тогава нещата изглеждат различно. А по-надолу ще се запознаете с множеството функции, които притежава и ще разберете, че дори по-скъпи конкуретни марки не предлагат такава стойност! Това са сигнални устройства, в които си струва да инвестирате!

Характеристики и функции на сигналното устройство FLACARP F1:
- чувствителност с регулиране от най-финото подаване от около 1мм до повече от 14 см
- различна звукова и светлинна индикация при отпускане и опъване на линията
- мощен предавател към приемника с обхват до 1500 метра
- мощна звукова сигнализация с контрол на силата на звука
- контрол на височината на тона в широк диапазон
- движеща се, многоцветна RGB LED сигнализация
- възможност за настройка на RGB цветове и яркостта на LED
- функция MUTE (заглушаване)
- нощен режим на светлините (може да се включва и изключва по желание)
- конектор за свързване на обтегач
- периметърно уплътнение за защита от дъжд
- лесна работа с долния превключвател
- захранва се от стандартни батерии 2xLR03 (по-познати като AAA )
- размер на сигнализатора 91 мм (без винта), 113 мм (с винта)
- ширина на сигналното устройство в долната част 54 мм, в горната част (на ушите) 39 мм
- дебелина на сигналното устройство 27,5 мм (измерено в долна част)
- допустим диаметър на бланката, която да се постави на сигналзиатора - от 5 мм до 17 мм
- индикатор за състояние на батерията (нова функция от януари 2021)
- аларма против кражба – приемника алармира, когато свързан къмм него сигнализатор е изключен (нова функция от януари 2021)

 

 

Приемник FLACARP RFX

 


Страхотен дизайн, който пасва идеално в ръката , възможност за окачване на врата, изработен от изключително издръжливи материали .
Точно предава движението на линията от сигналните устройства FLACARP F1. Той различава посоката на движение на линията (отпускане или опъване), автоматично задава същия цвят на канала на сигнализатора, както и една и съща височина на тона. Освен всичко това различава и скоростта на отвиване на линията.
Характеристики и функции на RFX приемника:
- мигновено приемане на сигнала от сигнализаторите
- различна звукова и светлинна индикация при отпускане и опъване на линията
- обхват със сигнализаторите до 1500 метра
- мощна звукова сигнализация с контрол на силата на звука
- Функция LED памет
- вибрация (включена / изключена)
- захранва се от стандартни батерии 2xLR03 (AAA)
- дълъг живот на батерията
- сигнализация за ниска батерия
- височина на приемника 90 мм
- ширина на приемника отдолу 50 мм, отгоре (под антената) 39 мм
- дебелина на приемника 26,5 мм (измерено в долната част)
- възможност за окачване на врата чрез шнур, включен в комплекта
- може да контролира дистанционно до 4 броя FLACARP FL5 къмпинг лампи

 

F2 е същият модел като F1, със същите функции и външен вид, но без предавател към станция.

 

 

F3 е базов сигнализатор с контрол на силата на звука, височината и чувствителността на две нива.

 


Един от най-интересните нови модели от Tomáš Flajzar. F3 е най-евтиният от цялата гама, но в същото време предлага абсолютно перфектни функции, които биха били достъпни от други производители на значително по-висока цена.
Може би най-голямото предимство на този детектор е издръжливостта. Според производителя, батерията във FLACARP F3 ще издържи до няколко години! Това трябва да е едно от най-големите предимства на тази марка - изключителна издръжливост на батериите, дори ако използвате сигнализатора интензивно и продължително.

Въпреки, че е най-евтин, FLACARP F3 е също така защитен от вода и влага, както останалите продукти.
Относно характеристиките: без значение, че е основният модел на тази нова серия, той все още предлага редица забележителни функции. Например какво?

Превключване на чувствителността на два етапа, възможност за промяна на цвета на RGB диоди, контрол на силата на звука, контрол на височината, конектор за свързване на суингър и много други.

Характеристики и функции:
- контрол на чувствителността в два режима
- мощна звукова сигнализация с контрол на силата на звука
- контрол на височината на тона в широк диапазон
- подвижна, многоцветна RGB LED сигнализация
- възможност за избор на RGB LED цвят
- конектор за обтегач
- периметърно уплътнение против дъжд и влага
- лесна работа с долния превключвател
- захранва се от стандартни батерии 2xLR03 (по-известни като AAA)

 

 

LED къмпинг лампа FLACARP FL5 с вграден приемник.


FLACARP FL5 светва, когато някой от сигнализаторите се индикира движение на линията (кълве!), може също да се управлява дистанционно от приемника FLACARP RFX или с бутона, разположен на корпуса й. Може да се използва и като напълно обикновена LED светлина, без да е зависима от останалите устройства.
Може да се сдвоява с до десет продукта FLACARP (сигнализатори F1, датчици за движение, станция).Разполага с голям обхват на реагиране до 1км.
Две нива на яркост: максимална и приглушена
Лесно добавяне (сдвояване) на устройства FLACARP.
Управление на бутоните:
- първо натискане при максимална светлина
- второ натискане – приглушена светлина
- трето натискане изключено

Включване на лампата при индикация от сигнализатор:
При индикиране FLACARP F1 изпраща високочестотен сигнал и лампата светва.
Когато LED светлината светне, таймерът се стартира за 60 секунди (достатъчно време за напускане на бивака). След това светодиодът изгасва (защита срещу разреждане на батерията, например в случай на фалшиво кълване). Натиснете бутона на лампата или на станцията, за да включите постоянната светлина.

Спецификации:
- Размери 160 х 42 х 17 мм
- 6V захранване (4 x AAA батерии, същото като при сигнализаторите и станцията FLACARP)
- Закопчаване със сгъваема скоба или два магнита отзад

 

Датчици за движение FLACARP AL1 и FLACARP AL2

FLACARP AL1/AL2 е сензор за движение, безжично наблюдение и мощен светодиоден индикатор.

Предназначен не само за рибари. Използва се за охрана на място за риболов, бивак, лодка, паркирана кола и т.н.


Когато се открие движение, той изпраща сигнал до безжичния монитор FLACARP RFX (купува се отделно или се използва този от комплекта сигнализатори FLACARP F1) на разстояние до 1 км (при идеални условия), а при налични препядствия - до няколко стотина метра.

Съществуват в две версии: едностранен AL1 (сензор за откриване, разположен на гърба заедно със светодиода) или двустранен AL2 (сензор за разпознаване, разположен от двете страни).

Просто използвайте превключвателя в долната част на датчика, за да изберете режим на откриване на движение (два режима на обхват):

1) Разширен обхват, например за краткосрочна охрана не само на мястото за риболов, но и на пътя за достъп. Обхватът в този режим е приблизително 6 метра за едностранния сензор AL1. За двустранната версия на сензора AL2 той е до 12 метра (6 метра от всяка страна).

2) Втори режим с висока устойчивост на фалшиви аларми, предназначен за дългосрочно наблюдение на мястото за риболов, например през нощта. Тук обхватът е приблизително 3 метра за едностранната версия на сензора AL1. За двустранната версия на сензора AL2 той е 6 метра (3 метра от всяка страна).

Самият сензор за движение може не само да предупреди рибаря, като изпрати сигнал до приемника RFX след засичане на движението, но и да активира лампата FLACARP FL5, която може да бъде сдвоена с него.

Сензорът също така съдържа вградена LED позиционна светлина, която може да се включва ръчно или дистанционно чрез приемника (служи като индикация за заряда на батерията), или може да се включи, когато се открие движение. Тъй като основната функция на устройството е да наблюдава и светлината е само допълнителна функция, ние сме оборудвали устройството с автоматично изключване на LED светлината, в случай че риболовецът забрави да го изключи, за да избегне разреждането на батерията.

Сензорът за движение е съвместим с продуктите на FLACARP.

Захранването се осигурява от две батерии AAA, същите батерии като при другите продукти на FLACARP.


Кой датчик да избера? Едностранен или двустранен?


Ако искате да наблюдавате околностите на мястото за риболов и да не задействате алармата с движението си, едностранният сензор FLACARP AL1 е по-подходящ. Снабден е със сензор за движение само отзад, така че го насочвате пред себе си, в пространството, което искате да охранявате (от водата, от пътя ...) и алармата няма да се задейства ненужно с вашия всяко движение. Просто като насочвате сензора, вие определяте площта, която искате да наблюдавате в момента.

От друга страна, ако искате да си осигурите пространство, където никой не трябва да се движи в момента , или се нуждаете от по-висок обхват, по-подходящ двустранен сензор FLACARP AL2 - можете да намерите ТУК , който предпазва отпред и отзад.

Сензорът, както всички продукти FLACARP, е разработен и произведен в Чешката република.


Обобщение

 

Томаш Флайзер е известен с издръжливостта на своите продукти. Не е по-различно и с новите му сигнализатори FLACARP. Те са изработени от изключително устойчиви материали, които могат да издържат както на проливни дъждове, така и на виелици или студове без никакви затруднения.

В заключение можем да обобщим, че за парите си получавате ТОП продукт, който предлага перфектни характеристики, огромна издръжливост, екстремен живот на батерията и красив дизайн. Всичко на много разумна цена, съпоставена с конкуретни производители! Така че, ако търсите нов и надежден сигнализатор, не търсете повече - току-що го открихте... :)

 

 


Видео-материали

 

Фабриката от вътре:

 

 

Сигнализаторите (очаквайте скоро и ревю на български):

 

 

Тест на здравината на сигнализатора от самият създател - Flajzar

 

 

Тест на обхвата на приемника със сигнализаторите: